Süd verən ana necə qidalanmalıdır?
Ana südü körpələr üçün ən ideal və tam qida mənbəyidir. Tərkibində körpələrin böyüməsi və inkişafı üçün lazım olan zülallar, yağlar, vitaminlər, minerallar və antikorlar var. Tərkibindəki antikorlar sayəsində körpələrin immun sistemini gücləndirir və xəstəliklərə qarşı müqavimət göstərir. Asanlıqla həzm olunur. Buna görə də körpələrdə daha az qaz və həzm problemlərinə səbəb olur. Körpələrdə allergiyanın inkişaf riskini azalda bilər. Körpələrin beyin inkişafını dəstəkləyir və zəkanın inkişafına kömək edə bilər. Xüsusilə tərkibindəki omeqa-3 yağ turşuları körpənin beyin funksiyaları üçün əhəmiyyətlidir. Ana və körpə arasındakı əlaqəni gücləndirməyə kömək edir. Bu səbəblərə görə dünya səhiyyə təşkilatları və mütəxəssislər körpələrin ilk 6 ay yalnız ana südü ilə qidalanmasını, sonra isə tamamlayıcı qidalarla əmizdirməyə davam etməyi tövsiyə edir.
Allergik körpələr
Nadir hallarda ana südü ilə qidalanan körpədə ananın yediyi qidalara qarşı allergiya yarana bilər. Ən çox görülən simptomlar yaşıl, selikli və qan ləkəli nəcisdir. Kolik və reflü adətən qida allergiyasından qaynaqlanmır.
Allergiyaya səbəb olan ən çox yayılmış qidalar süd məhsulları, soya məhsulları, buğda və yumurtadır. Allergiyaya səbəb olan daha az yayılmış qidalara balıq, qoz-fındıq, fıstıq və ya qarğıdalı daxildir.
Körpəniz çəki itirmirsə, allergiya uzunmüddətli problemlərə səbəb olmayacaq. Ana südü ilə qidalandırmağı dayandırmamalısınız.
Bütün qida etiketlərini diqqətlə oxuyaraq şübhəli qidaları pəhrizinizdən çıxarmaq problemi həll edəcəkdir, lakin körpədəki simptomlarının aradan qalxması 4-6 həftə çəkə bilər. Qida allergiyası haqqında təcrübəli həkimlə görüşərək, pəhrizinizi planlaşdıra bilərsiniz.
Süd verən anaların sağlam şəkildə əmizdirmələrini davam etdirmək və körpələrinin ehtiyaclarını ödəmək üçün bəzi xüsusi qida maddələrinə diqqət yetirmələri vacibdir. Süd verən analar üçün tövsiyə olunan bəzi qidaları və onların səbəblərini təqdim edirik:
Qida | Açıqlama |
Su | Bol su içmək ana südünü artırır və əmizdirən ananın hidrasiyasını təmin edir. Susuzluq hiss etmədən müəyyən fasilələrlə su içmək vacibdir. |
Protein qaynaqlı (Toyuq, balıq, qırmızı ət, paxlalılar) | Körpənin böyüməsi və inkişafı üçün vacibdir. Həm də ana südünün keyfiyyətini yaxşılaşdırır və ananın enerji səviyyəsini yüksək saxlayır. Ananın əzələ sağlamlığını qoruyur. Tərkibində süd istehsalı üçün lazım olan amin turşuları vardır. |
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər (ispanaq, brokoli, kahı) | Bu tərəvəzlərdə dəmir, kalsium, lif və fol turşusu kimi bir çox qida maddəsi var. Bu qidalar həm ananın, həm də körpənin sağlamlığı üçün vacibdir. |
Balıq (Omeqa-3 yağ turşuları) | Balıq, xüsusilə qızılbalıq (somon) kimi yağlı balıqlar bu vacib qida maddəsini ehtiva edir. |
Süd və süd məhsulları (qatıq, pendir, süd) | Kalsium və zülalla zəngin olan süd və süd məhsulları ananın sümük sağlamlığını qoruyur və körpənin sümüklərinin inkişafına müsbət təsir edir. Ana südünün kalsium tərkibini də artıra bilər. |
Tünd rəngli meyvə-tərəvəzlər (qaragilə, qırmızı bibər, yerkökü və s.) | Bu qidalar antioksidant və vitaminlərlə zəngindir. Ana südünün antioksidant tərkibini artıra və immunitet sistemini gücləndirə bilir. |
Quru meyvələr ((kişmiş, qoz, badam və s) | Qurudulmuş meyvələr enerji, lif, dəmir və sağlam yağlarla zəngindir. Bu qidalar ana südünün qida dəyərlərini artıra və ananın enerji səviyyəsini yüksək saxlaya bilər. |
Yumurta | Yumurtanın tərkibində yüksək keyfiyyətli protein, vitamin və mineral var, süd istehsalını artırır və enerji verir. |
Bəkməz, bal, tahin | Dəmir, kalsium və digər minerallarla zəngindir, enerji verir və həzmi asanlaşdırır. |
Tam taxıllı çörək | Yüksək lif, vitamin və mineral tərkibinə malikdir, həzm asanlaşdırır və enerji verir. |