İrəvan kətəsi
Azərbaycanın milli şirniyyatlarından olan bu kətə illərdir
qorunub saxlanılan sadə tərkibinə baxmayaraq çox
doyumludur. Yumşaq xəmiri, dadlı içliyi və sadə
hazırlanma prosesi ilə Qarabağ kətəsi tək bayramlarda
yox, adi günlərdə də sevilərək yeyilən şirniyyatlardandır.
Tərkibi:
Xəmir üçün:
- 1 kq un
- 200 qr kərə yağı
- 100 qr şəkər tozu
- 350 ml ilıq süd
- 2 ədəd yumurta
- 11 qr maya
- 5 qr şəkərli vanil
İçlik üçün:
- 150 qr un
- 200 qr şəkər tozu
- 100 qr kərə yağı
- 5 qr şəkərli vanil
Üzəri üçün:
- 1 ədəd yumurta sarısı
Hazırlanması:
Kərə yağı öncədən otaq temperaturunda yumşalmağı
üçün soyuducudan çıxarılır. Daha sonra geniş bir qaba
un, şəkər tozu, yumurta, yumşaq yağ, süd, vanil və maya
əlavə edilərək orta yumşaqlıqda, ələ yapışmayan xəmir
yoğrulur. Mayalanması üçün 15-20 dəqiqə dinləndirilir.
Bu arada içlik üçün lazım olan bütün ərzaqlar yaxşıca
qarışdırılır.
Dinlənmiş xəmir orta ölçülü kündələrə ayrılıb azca yayılır.
Xəmirin ortasına içlik yerləşdirilir və bükülür, yenidən
yüngülcə yayılır və üzərinə yumurta sarısı ilə çəngəl
vasitəsilə bəzək vurulur.
Kətələr 170 dərəcədə sobada üzəri qızaranadək bişirilir.
Məsləhət: Mayanı bir qədər süd və şəkər tozu ilə
öncədən qarışdıraraq da əlavə edə bilərsiniz.