Səbətin
Payız meyvələri və onların faydaları
Payız meyvələr ilə zəngin bir dövrdür. Bu dövrdə meyvələr şirin, şirəli və yetişmiş olur. Payızda tapa biləcəyiniz bəzi meyvə növləri bunlardır:
Payız Meyvələri
1. Alma: Payızın ən xarakterik meyvələrindən biridir. Müxtəlif dadlar və teksturalarda olur; Turş, şirin və ya hər ikisinin qarışığı şəklində tapıla bilər.
2. Armud: Yumşaq, sulu və şirin meyvə olan armud ən ləzzətli vaxtını payızda hiss edir. Çox müxtəlif növləri var.
3. Üzüm: Həm təzə, həm də kişmiş şəklində tapıla bilər. Şirin və su ilə zəngin növlər payızda geniş yayılmışdır.
4. Nar: Nar payızda yetişir və şirin-duzlu dadı ilə tanınır. Antioksidantlarla da zəngindir.
5. Əncir: Əncir payızın əvvəlində yetişir və şirin, sulu meyvədir. Həm təzə, həm də qurudulmuş şəkildə istehlak edilə bilər.
6. Şabalıd: Təzə şabalıd payızda yığılır və müxtəlif üsullarla bişirilib istehlak edilə bilər. Şabalıd konfetləri və un da hazırlana bilər.
7. Sitrus: Payızın sonlarına doğru portağal, naringi, qreypfrut və limon kimi sitrus meyvələri yetişməyə başlayır. Bu meyvələr C vitamini ilə zəngindir.
8. Zülal: Şirin və turş dadı olan zoğal payız meyvələri arasındadır. Tez-tez mürəbbə və souslarda istifadə olunur.
9. Heyva: Sərt və turş olan heyva adətən bişmiş halda istehlak edilir. Xüsusilə mürəbbə və desertlərdə istifadə olunur.
10.Zoğal: Zoğal payızda təzə tapıla bilər və antioksidantlarla zəngindir. Mürəbbə və ya desertlərdə istifadə edilə bilər.
11. Şaftalı və Nektarin: Payızda hələ də mövcud olan bəzi payız növləri şaftalı və nektarindir. Bu şirin və şirəli meyvələr payızın əvvəlində meyvə verir.
12. Gavalı: Gavalı payızda yetişir və şirin-duzlu bir dad profilinə malik ola bilər. Quru gavalı kimi də istehlak edilir.
Payız Meyvələrinin Sağlamlıq Faydaları
- Vitamin və Mineralların Mənbəyi: Payız meyvələrinin çoxu C vitamini, kalium və digər vitamin və minerallarla zəngindir.
- Antioksidantlar: Bir çox payız giləmeyvəsində hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyaraq ümumi sağlamlığı dəstəkləyən antioksidantlar var.
- Lif: Bu meyvələr həzm sağlamlığını dəstəkləyən və toxluq hissini artıra bilən liflə zəngindir.
Payız meyvələrini meyvə boşqablarında, şirniyyatlarda, mürəbbələrdə və ya salatlarda istifadə edərək ləzzət ala bilərsiniz. Bundan əlavə, meyvələrin saxlanması və ya konservləşdirilməsi ilə siz onların faydalarından il boyu istifadə edə bilərsiniz.
Payız Meyvələri
1. Alma: Payızın ən xarakterik meyvələrindən biridir. Müxtəlif dadlar və teksturalarda olur; Turş, şirin və ya hər ikisinin qarışığı şəklində tapıla bilər.
2. Armud: Yumşaq, sulu və şirin meyvə olan armud ən ləzzətli vaxtını payızda hiss edir. Çox müxtəlif növləri var.
3. Üzüm: Həm təzə, həm də kişmiş şəklində tapıla bilər. Şirin və su ilə zəngin növlər payızda geniş yayılmışdır.
4. Nar: Nar payızda yetişir və şirin-duzlu dadı ilə tanınır. Antioksidantlarla da zəngindir.
5. Əncir: Əncir payızın əvvəlində yetişir və şirin, sulu meyvədir. Həm təzə, həm də qurudulmuş şəkildə istehlak edilə bilər.
6. Şabalıd: Təzə şabalıd payızda yığılır və müxtəlif üsullarla bişirilib istehlak edilə bilər. Şabalıd konfetləri və un da hazırlana bilər.
7. Sitrus: Payızın sonlarına doğru portağal, naringi, qreypfrut və limon kimi sitrus meyvələri yetişməyə başlayır. Bu meyvələr C vitamini ilə zəngindir.
8. Zülal: Şirin və turş dadı olan zoğal payız meyvələri arasındadır. Tez-tez mürəbbə və souslarda istifadə olunur.
9. Heyva: Sərt və turş olan heyva adətən bişmiş halda istehlak edilir. Xüsusilə mürəbbə və desertlərdə istifadə olunur.
10.Zoğal: Zoğal payızda təzə tapıla bilər və antioksidantlarla zəngindir. Mürəbbə və ya desertlərdə istifadə edilə bilər.
11. Şaftalı və Nektarin: Payızda hələ də mövcud olan bəzi payız növləri şaftalı və nektarindir. Bu şirin və şirəli meyvələr payızın əvvəlində meyvə verir.
12. Gavalı: Gavalı payızda yetişir və şirin-duzlu bir dad profilinə malik ola bilər. Quru gavalı kimi də istehlak edilir.
Payız Meyvələrinin Sağlamlıq Faydaları
- Vitamin və Mineralların Mənbəyi: Payız meyvələrinin çoxu C vitamini, kalium və digər vitamin və minerallarla zəngindir.
- Antioksidantlar: Bir çox payız giləmeyvəsində hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyaraq ümumi sağlamlığı dəstəkləyən antioksidantlar var.
- Lif: Bu meyvələr həzm sağlamlığını dəstəkləyən və toxluq hissini artıra bilən liflə zəngindir.
Payız meyvələrini meyvə boşqablarında, şirniyyatlarda, mürəbbələrdə və ya salatlarda istifadə edərək ləzzət ala bilərsiniz. Bundan əlavə, meyvələrin saxlanması və ya konservləşdirilməsi ilə siz onların faydalarından il boyu istifadə edə bilərsiniz.